DASK Sigortası Hemen Teklif Al
DASK SİGORTASI
DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Nedir?
DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) 17 Ağustos 1999 yılında ülkemizde meydana gelen büyük Adapazarı depreminden sonra, devlet tarafından zorunlu tutulan ve depremden sonra ya da deprem anında gerçekleşebilecek olumsuz durumlardan ötürü evlerin gördüğü zararı karşılayan bir sigorta türüdür. Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından herhangi bir kar amacı gütmeden sunulan bir sigorta türü olan zorunlu deprem sigortası, coğrafi ve jeopolitik özelliklerimiz nedeniyle ülkemizde sık görülen deprem ve depremle beraber gelebilecek yangın, infilak, heyelan ve tsunami gibi durumların da oluşturabileceği hasarları mevcut poliçe kapsamında karşılamaya yönelik bir sigorta sistemidir. DASK’ın geçerli olması için yalnızca bulunulan binanın zarar görmesi gerekmez. Binanın bir kısmının, ana duvarının, istinat duvarının, tavan ve taban kısımlarının, merdiven ve asansör bölümünün, çatı ve bacayı kapsayan kısmının ya da bina çevresinin depreme bağlı ciddi zarar görmesi dahilinde de DASK işlevselliğini korur. Deprem hasarlarının karşılanması DASK poliçesi kapsamına alınsa da enkaz kaldırma masrafları, kira mahrumiyeti, iş durması, manevi tazminat talepleri vb. gibi zararlar DASK poliçesine dahil edilmez. DASK poliçesinde imzalanan sözleşmeyle sigortanın üst ve alt sınırı belirlenir ve bu poliçe size belirlenen alt ve üst sınırların doğrultusunda bir güvence sağlar. DASK’ın fiyatı belirlenirken konutun yapısı, yüz ölçümü ve konumu gibi unsurlar etkili olur. Yaptırılması kanunen şart koşulan zorunlu deprem sigortası, yapılacak olası bir tapu işleminde, arzu edilen konut kredisi alımında veyahut elektrik ve su aboneliği açtırma gibi işlemlerde mecburi olarak kamu kuruluşları tarafından talep edilir.
DASK Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?
Herhangi bir konutun DASK kapsamında olup olmadığını DASK’ın resmi sitesinden veya E-Devlet üzerinden sorgulamak mümkündür.
DASK İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
DASK yaptırmak için gerekli olan belgeler sigortaya başvuracak kişi için: ad bilgileri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, vergi kimlik numarası, telefon bilgisi, adresi olarak sıralanırken sigorta konusu olan bina ya da konut için açık adres, tapu bilgisi, inşa yılı, yapı tarzı, kat bilgisi ve hasar bilgisi olarak sıralanır. Bunun dışında sigorta yaptırılan dairenin brüt yüzölçümü (metrekare tarzından) ve hangi şekilde kullanılacağı gibi unsurların da başvuru esnasında kayıtlı belgeler dahilinde sunulması gerekir.